ВМІСТ АМІНОКИСЛОТ У ЗЕРНІ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ - Господаренко, Г. М.; Любич, В. В.; Желєзна, В. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Проаналізовано вміст амінокислот у зерні пшениці м’якої залежно від сорту. Встановлено, що вміст лізину, лейцину, фенілаланіну, тирозину, цистину найбільше змінюється від особливостей сорту. Загальна маса амінокислот у зерні змінюється від 14,01 до 17,46 % залежно від сорту пшениці м’якої. Частка незамінних амінокислот становить 27– 29 % від їхньої загальної маси. Проте вміст суми незамінних амінокислот у зерні істотно змінюється залежно від сорту та лінії – від 3,81 до 5,10 %. Встановлено, що найбільший вміст серед есенційних амінокислот фенілаланіну (0,55 %), лізину (0,51 %) та лейцину (0,47 %) у зерні пшениці м’якої сорту Панонікус (st). Найменший вміст метіоніну (0,1 %). Решта амінокислот становила від 0,39 до 0,46 %. Серед замінних амінокислот найбільшим був вміст глютаміну (3,54 %) і проліну (1,11 %), а найменше цистину (0,1 %). Коефіцієнт варіювання вибірок за роками досліджень був невеликий для амінокислот – серин, глютамін, гліцин та аргінін, середній – гістидин, аспаргін та метіонін, а для решти амінокислот – великий. Очевидно, що вміст амінокислот також значно змінюється залежно від погодних умов вегетаційного періоду пшениці озимої.Вміст незамінних амінокислот у зерні пшениці м’якої сорту Кулундинка змінювався від 0,16 до 0,95 %. Найбільшим був вміст треоніну (0,78 %) та лейцину (0,95 %), найменшим метіоніну – 0,16 %. Вміст решти незамінних амінокислот змінювався від 0,50 до 0,74 %. Вміст замінних амінокислот змінювався в межах 0,22–4,03 %. Найбільше містилось проліну (1,67 %) та глютаміну (4,03 %). Вміст решти замінних амінокислот був від 0,80 до 1,12 %.Встановлено, що вміст основних амінокислот у зерні пшениці м’якої лінії Р 7 змінювався від 0,09 до 3,92 %. За вмістом незамінних амінокислот переважають треонін, лізин, валін і лейцин (0,54–0,78 %). Серед незамінних – пролін, аспарагін і глютамін (1,07–3,92 %). Найменший вміст серед незамінних амінокислот був метіоніну (0,09 %), серед незамінних – цистину (0,27 %). Зерно сорту пшениці м’якої Кулундинка та лінії P 7, отриманої гібридизацією Triticum aestivum L. / Triticum spelta L., має найбільший вміст незамінних амінокислот. Їх рекомендується використовувати у селекційних програмах для створення сортів пшениці м’якої озимої.