ОПТИМІЗАЦІЯ ГУСТОТИ СТОЯННЯ РОСЛИН СОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ГРУПИ СТИГЛОСТІ СОРТУ ДЛЯ УМОВ ПІВНІЧНО-СХІДНОЇ ЧАСТИНИ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Глупак, З. І. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Проаналізовано вплив густоти посіву на урожайність сої залежно від групи стиглості сорту. В результаті проведених досліджень встановлено, що найбільшу урожайність за роки досліджень 2,50 т/га отримано у сорту Сігалія за густоти 800 тис.шт/га, у сорту Медісон 2,41 т/га за густоти 700 тис.шт/га, а у сорту Сіверка 2,26 т/га за густоти 600 тис.шт/ га. Залежно від погодно-кліматичних умов років проведення досліджень найбільшу врожайність у всіх сортів отримано за сприятливих умов 2019 року – 2,27–2,56 т/га. За посушливіших та прохолодніших умов 2017 року урожайність у всіх сортів була нижчою. Також встановлено, що у сорту Сігалія урожайність у посушливому 2017 році була вищою за густоти 700 тис.шт/га і становила 2,44 т/га, а в сприятливому 2019 році найвищу врожайність отримано за густоти 800 тис.шт/га – 2,69 т/га. Отже, для оптимізації умов росту і розвитку сої, площу живлення потрібно корегувати залежно від групи стиглості сорту. Густоту посіву для пізньостиглих сортів сої доцільно збільшувати.