АСОРТИМЕНТ РОСЛИН ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ІНТЕР’ЄРНОГО РУТАРІЯ - Бредіхіна, Ю. Л.; Туровцева, Н. М.; Кобець, О. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Статтю присвячено підбору видового складу рослин для створення досить нового, але вже досить популярного в фітодизайні елементу – інтер’єрного рутарія. В роботі описано історію виникнення рутарія та наведено їх класифікацію. Ринкова пропозиція асортименту рослин для озеленення приміщень має свої позитивні та негативні сторони. З одного боку спостерігаємо велике різноманіття видів та сортів рослин, що сприяє розширенню творчій діяльності фітодизайнерів, а з іншого - відсутність науково-обґрунтованої інформації щодо умов їх утримання та рекомендацій використання цих рослин в озелененні закритого середовища. Проведений аналіз різних джерел літератури, зокрема наукових, які стосуються теоретико-методологічних аспектів дослідження фітодизайну дав можливість підібрати оптимальний видовий склад для створення даного виду композиції. Видовий склад рослин підбирався з урахуванням їх сумісності та екологічної направленості. Надано характеристику таких родин, як кактусові (Cactaceae), орхідні (Orchidaceae), бромелієві (Bromeliaceae), асфоделові (Asphodelaceae), товстянкові (Crassulaceae), барвінкові (Apocynaceae), холодкові (Asparagaceae) представники яких найбільш підходять для створення інтер'єрного рутарія. Весь асортимент рослин рекомендований для рутарія нараховує 37 видів, які належать до 14 родів одного відділу Magnoliophyta. Для кожного роду визначено умови утримання рослин.