МІНЛИВІСТЬ ОЗНАК СОРТІВ ЛЬОНУ БАГАТОРІЧНОГО (LINUM PERENNE) ДЛЯ САДОВО-ПАРКОВОГО ГОСПОДАРСТВА В УМОВАХ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Шакалій, С. М.; Баган, А. В.; Юрченко, С. О.; Марініч, Л. Г. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена підбору сортів льону багаторічного (за морфологічними ознаками) для використання в садово–парковому господарстві. Усе більше людей починають розуміти, що сад – це, в першу чергу, місце для відпочинку та отримання естетичного задоволення. Ландшафтний дизайн та озеленення ділянки міцно входять у наше життя. І тепер мати декоративний сад може дозволити собі кожен. Для цього не потрібно багато коштів, а достатньо мати бажання та трохи вільного часу. Льон багаторічний порівняно з іншими отримав найбільше поширення. Дуже привабливі кущики такого льону використовують для прикраси бордюрів, квіткових стінок і т. д. Ринкова пропозиція сортів льону багаторічного для озеленення не має великого асортименту, оскільки ця рослина недостатньо розповсюджена в Полтавській області. Авторами проведено аналіз різних літературних джерел, надано результати досліджень у польових умовах, на основі яких рекомендовано сорти для вирощування. Дослідження було проведено в умовах Лубенського району на дослідній ділянці. Об’єктом досліджень були сорти багаторічного льону Небесний, Діамант, Ілюзія, Блакитний килим. Ці сорти в перший рік формували «молоду ялинку», a вже на другий рік кущ розростався та формував стебла з квітконосами. У статті досліджено, що рослини льону багаторічного в перший рік вирощування розвиваються повільно, а на другий рік рослини проходять стадії розвитку швидше та при культивуванні на дослідних ділянках вирощування рясно цвітуть. При підборі сортів льону багаторічного дослідження дали змогу виявити, що сорти, які було взято для вирощування, є найбільш сумісними за морфологічними ознаками, та встановлено, що їх можна включати в різноманітні декоративні насадження та використовувати для створення ландшафтних композицій. Вважаємо, що такі цікаві види, як льон багаторічний, буде доцільно вирощувати та досліджувати в умовах Полтавської області як для використання в садово–парковому господарстві, так і в умовах присадибних ділянок.