ХІМІЧНИЙ ЗАХИСТ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ВІД ТРИПСА ПШЕНИЧНОГО У ПРАВОБЕРЕЖНОМУ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Медвідь, В. С. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Упродовж 2017–2019 рр. спостерігали за сезонною динамікою чисельності моновольтинного олігофага злаків – трипса пшеничного у Правобережному Лісостепу України. Цей вид виявився домінуючим серед трипсів та інших шкідників.Розвиток фітофага визначали метеорологічні умови у роки досліджень. Найсприятливішим для шкідника був 2018 р., коли відмітили найбільшу чисельність шкідника (930 екз./100 помахів сачком у другу декаду травня). На фоні значної кількості шкідника провели вивчення ефективності застосування інсектицидів. До дослідження залучили два піретроїди (Карате Зеон 050 CS, м.к.с., Децис f-Люкс 25, к.е.) та один неонікотиноїд (Актара 25 WG, в. г.). Показано високу ефективність препаратів за значної чисельності фітофага. Найвищий показник ефективності мав Карате Зеон 050 CS, м.к.с. (0,2 л/га) проти імаго та личинок трипса.