ОСОБЛИВОСТІ ВИЯВЛЕННЯ ПАТОГЕННИХ БАКТЕРІЙ ТА КОНТРОЛЬ ЇХ ПОШИРЕННЯ У БІОТЕХНОЛОГІЧНОМУ ПРОЦЕСІ КУЛЬТИВУВАННЯ ПЕЧЕРИЦЬ - Іванова, Т. В.; Патика, М. В.; Туліветрова, К. Р. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Cтаття присвячена всебічному дослідженню фізіолого-біохімічних, мікробіологічних, морфолого-культуральних особливостей ізолятів патогенних бактерій за культивування печериці двоспорової. Предметом дослідження слугували ізоляти патогенних бактерій, виділені з грибів, які проявлялися як первинні інфекції на стадії активного росту гриба. У роботі використали біотехнологічні методи досліджень. За допомогою біохімічних методів визначали трофічні особливості патогенних бактерій з метою розробки біотехнологій щодо контролю їх поширення. Вивчено фізіолого-біохімічні властивості бактерій, реакції на розщеплення вуглеводів на синтетичному середовищі, оксидазну активність бактерій за методом Ковача та каталазну активність. У роботі науково обґрунтовано та доведено можливість розпізнавання отриманих ізолятів. На основі проведених досліджень ідентифіковано збудники бактеріозів даного гриба, які були типовими лише для печериці двоспорової. З’ясовано та проведено порівняльну характеристику властивостей бактерій з описаними раніше патогенами.