ПРОЄКТНІ ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО БУДІВНИЦТВА СКВЕРУ У ХОРТИЦЬКОМУ РАЙОНІ М. ЗАПОРІЖЖЯ - Кобець, О. В.; Бредіхіна, Ю. Л.; Васильєва, Т. М. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Cтаттю присвячено всебічному обстеженню існуючого стану зелених насаджень одного з нових житлових районів м. Запоріжжя (Україна) і розробці проєкту реконструкції зелених насаджень та створення для місцевих мешканців нового місця відпочинку - скверу. Проведено детальне обстеження території, оцінено склад і стан існуючої рослинності, проведено обстеження основних показників ґрунтових умов, рівень благоустрою прибудинкових територій, можливість догляду за майбутніми насадженнями. На основі даних обстеження для запропонованої території було розроблено проєктні пропозиції щодо створення скверу. Сквер пропонується створити у змішаному стилі, який поєднує у собі особливості регулярного та вільного (пейзажного) планування. Центральну частину парку пропонується прикрасити сухим фонтаном, який освіжить повітря у спекотний день. Трасування доріжок матиме форму трикутника, що дозволить поєднати три входи на територію скверу між собою і з центральною частиною. У північно-західній частині заплановано розміщення майданчику для тренування собак, решта частина території буде запропонована для тихого відпочинку мешканців на трав’яних галявинах серед гарноквітучих чагарників. Збагачення видового різноманіття рослин та збільшення повноти насаджень дозволить значно послабити шкідливі фактори урбанізації. Створення нової зони відпочинку дозволить частково компенсувати нестачу зелених насаджень у житловій забудові і покращить загальний санітарно-гігієнічний та екологічний стан даного району.