ІНТЕНСИВНІСТЬ НАКОПИЧЕННЯ Pb У ЛИСТКОВІЙ МАСІ ТА НАСІННІ РОЗТОРОПШІ ПЛЯМИСТОЇ (SILYBUM MARIANUM) - Ткачук, О. П.; Разанова, А. М. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена вивченню інтенсивності накопичення свинцю у листковій масі та насінні розторопші плямистої за її удобрення різними мінеральними добривами. Показано лікувальні властивості розторопші плямистої та ризики, що можуть виникнути при надходженні в організм людини свинцю. Досліджено інтенсивність накопичення та поглинання свинцю листковою масою і насінням розторопші плямистої за використання різних схем удобрення: аміачних, фосфорних, калійних добрив, їх суміші та без їх застосування. Отримані показники перераховані для встановлення коефіцієнтів накопичення і небезпеки з урахуванням граничнодопустимої концентрації. Доведено, що при застосуванні добрив найменше свинцю накопичується рослинами розторопші плямистої при застосуванні суміші добрив аміачної селітри, суперфосфату простого і калію хлористого. Найбільше накопичення свинцю насінням спостерігається при удобренні розторопші плямистої аміачною селітрою, а листковою масою – калієм хлористим.