ВПЛИВ ГІДРОТЕРМІЧНИХ ЧИННИКІВ НА ПОШИРЕННЯ І РОЗВИТОК ХВОРОБ В АГРОЦЕНОЗІ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ - Мостов'як, І. І. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Досліджено динаміку поширення і розвиток хвороб в агроценозі пшениці озимої і вівса за вирощування в умовах Правобережного Лісостепу. Встановлено, що протягом 2017−2019 рр. домінуючими хворобами в посівах пшениці озимої були септоріоз і борошниста роса, в посівах вівса – лише борошниста роса. За вегетаційний період поширення борошнистої роси відбулось у середньому на 40,6%, септоріозу – на 47,8% рослин пшениці. В агроценозі вівса поширення борошнистої роси в середньому за три роки досягло 67,4%. Проаналізовано особливості розвитку збудників борошнистої роси в агроценозі пшениці озимої та вівса залежно від гідротермічних чинників (показників середньодобових температур та кількості опадів) протягом вегетаційного періоду. Посушливі умови вегетаційного періоду 2017 р. (ГТК 0,51) не були сприятливими для розвитку мікозів у посівах зернових культур порівняно з 2018 та 2019 рр. (ГТК 1,32 та 1,15). У середньому поширення хвороб у 2017 р. було у двічі меншим порівно з 2018 та 2019 рр., а інтенсивність розвитку знижувалась – в 1,5−3 і 2,4−4,0 раза (борошниста роса на пшениці і вівсі) та в 0,4−4,3 раза (септоріоз на пшениці). За надмірного зволоження (189−229 мм) і високій температурі повітря (понад 25°С) відбувається активний розвиток (до 40%) збудників хвороб у посівах зернових культур, що може викликати ураження понад 50% посівів. За таких умов поширення борошнистої роси на рослинах пшениці досягає 45−53% і на вівсі − до 65−77%, поширення септоріозу на пшениці − до 59−60%.