ДОСЛІДЖЕННЯ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ РІЗНИХ СОРТІВ ПОЛУНИЦІ ДО ТА ПІСЛЯ ЗАМОРОЖУВАННЯ - Одарченко, Д. М.; Соколова, Є. Б.; Ковалевська, Н. С. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті наведено дослідження хімічного складу десяти найпоширеніших господарсько-ботанічних сортів полуниці (Альба, Альбіон, Дукат, Кама, Кардинал, Клері, Корона, Мара де буа, Ельсанта, Мармеладна) на початку, у середині та наприкінці періоду плодоношення. На підставі отриманих результатів доведено, що найбільш придатними для отримання заданих показників якості у складі напівфабрикату є середньоранні сорти Дукат та Корона. Це пов’язано з тим, що сорти Дукат та Корона характеризуються найменшими коливаннями в отриманих показниках всередині сорту: за масовою часткою сухих розчинних речовин – 8,8…9,1% та 8,7…9,0%, цукрів – 6,8…7,1% та 5,0…5,3%, вмістом вітаміну С – 62,0…62,7 мг/100 г та 59,0…60,0 мг/100 г, катехінів – 99,0…99,5 мг/100 г та 84,5…84,9 мг/100 г, антоціанів – 97,2…98,7 мг/100 г та 95,7…96,1 мг/100 г відповідно.Доведено, що за змінами властивостей полуниці під час дії низьких температур визначається придатність певного сорту до заморожування. Встановлено, що сорт полуниці Дукат найбільше підходить до заморожування та найбільш повно зберігає свої товарні якості під час заморожування, низькотемпературного зберігання та дефростації.