ВИХІД І ЯКІСТЬ КРУП’ЯНИХ ПРОДУКТІВ ІЗ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ - Господаренко, Г. М.; Любич, В. В.; Полянецька, І. О.; Желєзна, В. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Проведені дослідження свідчать, що вміст ендосперму в зерні пшениці м’якої озимої істотно залежить від сорту та лінії (НІР05=4,1). У зерні сортів цей показник змінювався від 82,8 до 87,8 %, а в ліній – від 86,8 до 87,8 %.Дослідження свідчать, що найвищим був вихід крупи з пшениці м’якої № 1, який істотно змінювався залежно від сорту та лінії. Так, найвищий її вихід отримано із зерна сортів Вдала та Лупус – 87,4–88,6 %.Вихід подрібнених круп був найнижчим і змінювався від 82,3 до 86,1 %.Між виходом крупи з пшениці м’якої №1 і вмістом ендосперму встановлено дуже високу (r=0,94) кореляційну залежність.Загальна кулінарна оцінка каші, отримана з круп’яних продуктів змінювалась від 6,6 до 9,0 бала або 73–87 % від максимального значення в сортів пшениці м’якої, а в ліній – 9 бала.Коефіцієнт розварювання каші, отриманої із цілої крупи зерна сортів пшениці м’якої, змінювався від 4,1 до 6,3. Коефіцієнт розварювання каші з крупи подрібненої та плющеної змінювався подібно до цілої крупи (№ 1). Проте найвищий рівень цього показника отримано з крупи манної. Так, коефіцієнт розварювання становив 4,6–5,6 у сортів пшениці м’якої та 6,0–6,6 – у ліній пшениці м’якої.