ЕКОЛОГО-БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ НАСІННЯ ПРОСА - Полторецький, Сергій; Полторецька, Наталія; Кононенко, Лідія; Третьякова, Світлана; Білоножко, Володимир (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено аналітичний огляд вітчизняних і зарубіжних літературних джерел, щодо стану та перспектив виробництва зерна і насіннєвого матеріалу в Україні на період до 2025 року. Визначено пріоритетну напрями селекції і насінництва проса. Проаналізовано еколого-біологічні особливості формування високоякісного насіннєвого матеріалу проса посівного (Panicum melliaceum L.). Встановлено, що утворення й розвиток насіння на рослині проса відбувається неодночасно, відповідно й забезпеченість його поживними речовинами також неоднакова. Рівень цієї забезпеченості пов’язаний з інтенсивністю фотосинтезу та надходженням елементів мінерального живлення, що, в свою чергу, визначається умовами зовнішнього природного середовища. Встановлення взаємозв’язку цих умов з відповідними показниками якості насіння має не лише науковий інтерес, так як його морфологічні та фізіолого-біохімічні властивості впливають на посівні якості насіннєвого матеріалу.