АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ 2018–2019 СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО РОКУ ЗА ДАНИМИ МЕТЕОСТАНЦІЇ УМАНЬ - Новак, В. Г.; Новак, А. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
В статті наведено середньомісячні температури повітря та кількість атмосферних опадів від жовтня 2018 до вересня 2019 рр., їх аналіз порівняно з середніми багаторічними даними (за 30 років – з 1961 по 1990 рр.).Характерною особливістю цього сільськогосподарського року був підвищений температурний фон, недостатня кількість опадів у літній і осінній періоди. Середня температура повітря сільськогосподарського року склала 9,6 °С, тобто була на 2,2 °С вище середньобагаторічної. При цьому в холодний період (грудень– березень) сумарне перевищення було 10,2 °С, а за теплий період (квітень–вересень) – 14,8 °С. Загальна кількість опадів за рік – 420,8 мм, тобто на 212,2 мм менше середньобагаторічної. Тому тривалий літній дефіцит опадів був обмежувальним чинником для росту й розвитку сільського сподарських культур.