МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ КВІТКИ ДОСЛІДЖУВАНИХ СОРТІВ РОДУ ТЮЛЬПАН (TULIPA L.) ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ЛАНДШАФТНОГО ДИЗАЙНУ - Калюжна, Л. В.; Поліщук, В. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті досліджено та проведено порівняльну характеристику морфологічних особливостей будови квітки тюльпанів групи середньоквітучі: класів Дарвінові гібриди (5 сортів – «Golden Apeldoorn», «World’s Favourite», «Salmon Impression», «Hakuun», «Oxford Wonder») та Тріумф-тюльпанів (6 сортів – «Shirley dream», «Memphis», «Alibi», «Holland Beauty», «Dynasty», «Carola») на дослідній ділянці кафедри садово-паркового господарства Уманського національного університету садівництва впродовж 2021–2023 рр. Визначено, що декоративна цінність тюльпанів характеризується великою кількістю морфологічних ознак. При цьому велике значення має розмір і форма пелюсток, які розташовані в два ряди. У звичайного бутона квітки мають шість пелюсток, відповідно якщо на квітконосі 3–5 бутонів, то пелюсток буде 18–30. Наведено коротку біологічну та декоративну характеристику тюльпанів групи середньоквітучих – класів Дарвінові гібриди та Тріумф-тюльпанів. Дослідження та опис морфологічних особливостей будови квітки проведено відповідно до нині діючих методик та за допомогою вимірювань і підрахунків. Встановлено, що досліджувані сортозразки тюльпанів класів Дарвінові гібриди та Тріумф-тюльпани істотно не відрізнялися за висотою та діаметром квітки, але переважно мали різне антоціанове забарвлення. Слід зазначити, що колір тюльпанів залежить від того, в яких комбінаціях відповідно до природного добору вільного схрещування проявлялися каротиноїди і флавоноли – природні барвники. У здорових рослин суцвіття спрямовані строго вгору, хоча у деяких сортів тюльпанів трапляються квітконоси похиленого типу. Крім того, забарвлення базальної та дистальної половини нитки тичинки, основне та вторинне забарвлення визначає декоративні особливості досліджуваних сортів, підвищує їх господарську цінність. Виділено найбільш перспективні сорти за морфологічними ознаками для використання у ландшафтному дизайні та проаналізовано їх господарське значення.