ДІЯ 1-НАФТИЛОЦТОВОЇ КИСЛОТИ НА МОРФО-ФІЗІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ТА УРОЖАЙНІСТЬ РОСЛИН ПЕРЦЮ СОЛОДКОГО СОРТУ АНТЕЙ - Кур’ята, В. Г.; Кушнір, О. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена вивченню синтетичного регулятора росту рослин 1-НОК на морфометричні особливості формування листкового апарату перцю солодкого. Встановлено, що під дією регулятора росту вдається регулювати процеси росту й розвитку рослин.Результати досліджень, свідчать що обробка насаджень перцю солодкого сорту Антей 0,005%-м розчином 1-нафтилоцтової кислоти (1-НОК) позитивно впливала на лінійні розміри, відбувалося зростання загальної площі листків, маси сирої речовини листків, при цьому збільшувалася урожайність культури.Як видно, з отриманих результатів, листки дослідного варіанту відрізнялися більшою товщиною за рахунок розростання основної фотосинтетичної тканини – хлоренхіми. Достовірно зростав об’єм стовпчастої паренхіми та лінійні розміри клітини губчастої паренхіми. Разом з тим, за дії 1-НОК відмічалося збільшення вмісту суми хлорофілів та чистої продуктивності фотосинтезу. Отже, застосування 0,005%-вої 1-нафтилоцтової кислоти (1-НОК) призводить до формування більш розвиненого фотосинтетичного апарату, що дозволяє рослині формувати потужний донорний потенціал і є передумовою підвищення урожайності культури. Аналіз урожайності рослин перцю солодкого за дії 1-НОК свідчить, що зміни у морфометричних показниках та мезоструктурі листків призводили до підвищення урожайності культури перцю солодкого.