АГРОЕКОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВИРОЩУВАННЯ ГОРОХУ ОВОЧЕВОГО ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ БІОЛОГІЧНОГО ПРЕПАРАТУ РИЗОТОРФІН - Алмашова, В. С.; Євтушенко, О. Т.; Онищенко, С. О. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена вирощуванню органічної продукції бобових культур під впливом дії біологічного стимулятору роста ризоторфін, який допомагає рослинам гороху овочевого додатково з повітря фіксувати вільний азот з допомогою стимулювання збільшення бульбочкових азотофіксуючих бактерій на коренях даної культури. У роботі науково обґрунтовано та доведено, що при застосуванні обраної схеми проведення досліду на коренях рослин вдвічі збільшується кількість азотофіксуючих бактерій, які після збирання врожаю залишається у ґрунті та додатково збагачують його азотом. Також при проведенні досліджень встановлено, що кращого результату дає застосування обраного для дослідження стимулятора разом із мікроелементами бором та молібденом, які не лише покращують якість продукції гороху овочевого, а ще й збільшують врожай даної культури. Даний шлях підвищення продуктивності завдяки малим дозам чинників дозволяє не призводити до забруднення ґрунтів.