РЕЗУЛЬТАТИ ОЦІНКИ РІВНЯ ПРОЯВУ КОМПЛЕКСУ ОЗНАК ІНТЕРЕСУ БЕЗНАСІННЕВИХ СОРТІВ ВИНОГРАДУ ДЛЯ ПОДАЛЬШОГО ЗАСТОСУВАННЯ В СЕЛЕКЦІЙНОМУ ПРОЦЕСІ - Ковальова, І. А.; Скрипник, В. В.; Герус, Л. В.; Мулюкіна, Н. А. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
В статті розглядається можливість створення українських високоадаптивних та високопродуктивних сортів безнасінного винограду на основі кращих інтродукованих генотипів, віддалених за географічним та генетичним походженням. З огляду на сучасні світові тенденції селекції винограду та необхідність поповнення автохтонного сортименту безнасінневих сортів, проведено оцінку 35 сортів винограду з 12 країн походження. У Центрі генетичних ресурсів України зареєстровано базу даних за ознакою «безнасінність».Доведено можливість ефективного використання сучасного селекційного і природнього генетичного різноманіття по відношенню до стрес-факторів для розробки успішної стратегії добору, створення і розмноження найбільш пристосованих до конкретних умов культивування сортів винограду.Оптимізовано прийоми виконання селекційного завдання за допомогою моделювання основних критеріїв добору і встановлення кореляційних зав’язків між ознаками інтересу.За комплексом ознак виділені високотехнологічні, екологічно-пластичні безнасінні генотипи, які в умовах Північного Причорномор’я проявили ознаки не нижче заданого моделлю рівня урожайність не нижче – 12 т/га, товарність не нижче – 70 %, середня маса грона не менше – 350 г. та ін.: ”Кишмиш таїровський”, “Мєчта”, “Beogradska besemena”, “Mars”, “Marquis”, “Jupiter”, “Venus”, “Кишмиш лучистий”, “Rusensko bez seme”, “Rusalka 3”, “Flame seedless”, ”Glenora”, ”Attika”. Визначено перспективність використання названих сортів у селекційному процесі як батьківських компонентів при створенні безнасінних високоадаптивних та високопродуктивних сортів української селекції.