НОВІ ТЕХНІЧНІ ФОРМИ ВИНОГРАДУ СЕЛЕКЦІЇ ННЦ «ІВІВ ІМ. В. Є.ТАЇРОВА» - Мулюкіна, Н. А.; Салій, О. В.; Ковальова, І. А.; Герус, Л. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
В статті представлені нові технічні форми селекції ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» для високоякісного виноробства та створення локальних вин з ексклюзивними смако-ароматичними характеристиками.У роботі приведені результати фенологічних спостережень і основні агробіологічні показники 5 селекційних форм складного міжвидового походження, попередньо виділених генотипів. Проведений аналіз експериментальних даних, одержаних в результаті трьохрічного польового досліду. У статі вивчений вплив біотичних та абіотичних факторів на дослідні форми.Виявлений рівень стійкості проти грибних хвороб, як один з основних критеріїв придатності сорту для екологічного виноградарства. Наведені дані таких важливих ознак, як зимостійкість, посухостійкість, урожайність. Визначений рівень якісних показників продукції нових форм винограду. За комплексом ознак виділенні найбільш перспективні генотипи для подальшої селекційної роботи. Аналіз одержаних даних дозволяє зробити висновки про перспективність селекційних форм ‘Ярило’, ‘Одеський жемчуг’, ‘Чарівний’ та ‘Селена’ в умовах вегетаційних періодів 2012-2014 рр.