ВПЛИВ ЙОНІВ КАДМІЮ НА ФЕНОЛОГІЧНУ ДИНАМІКУ АКТИВНОСТІ ПЕРОКСИДАЗИ У ЛИСТКАХ BETA VULGARIS L. ЗА ВИКОРИСТАННЯ ДОБРИВ ТА МЕЛІОРАНТІВ - Снітинський, В. В.; Дидів, А. І.; Качмар, Н. В.; Багдай, Т. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті наведено результати досліджень впливу йонів Cd2+ на фенологічну динаміку активності пероксидази у листках буряка столового (Beta vulgaris L.) за використання добрив та меліорантів в умовах польового модельного досліду. Доведено, що токсикодинаміка кадмію пов’язана з активністю пероксидази у листках буряка столового, як індикатора стресових станів рослин до фітотоксичної дії йонів Cd2+. У роботі науково обґрунтовано, що активність пероксидази у листках буряка столового змінювалася за основними фазами розвитку і залежала від концентрації кадмію у рослинах, внесених добрив та меліорантів, а також від змодельованих рівнів забруднення ґрунту цим важким металом. Визначено, що із збільшенням рівнів змодельованого забруднення грунту кадмієм активність пероксидази у листках буряка столового збільшилась у всіх варіантах досліду. Виявлено середню за силою зв’язку кореляцію між концентрацією кадмію у рослинах Beta vulgaris L. та активністю пероксидази за фазами вегетації. Встановлено, що за внесення органічної та органо-мінеральної системи удобрення на фоні вапнування грунту у нормі Біогумус 4,0 т/га + СаСО3 5,0 т/га та N34P34K34 + Біогумус 2,0 т/га + СаСО3 5,0 т/га спостерігається найменша концентрація йонів Cd2+ у рослинах буряка столового на всіх рівнях змодельованого забруднення грунту, що позитивно позначилося на ростових процесах, підвищенні урожайності та якості продукції.