ЕФЕКТИВНІСТЬ ОСІННЬОГО ЗАСТОСУВАННЯ ГЕРБІЦИДІВ НА ЗАБУР’ЯНЕНІСТЬ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ - Іванюк, В. Я. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Враховуючи тенденції зміни кліматичних умов, важливим чинником контролювання бур’янів у посіві пшениці озимої є застосування гербіцидів восени. Комбіноване внесення препаратів Ланцелот (0,033 кг/га)+Паллас (0,15 л/га) у фазі ВВСН 13 у пшениці сприяє відмінному контролю метлюга звичайного та дводольних бур’янів і збереженню урожайності на майже 30%. Обприскування пшениці баковою сумішшю Тру (0,02 кг/га)+Стомп (2,5 л/га) не має достатньої дії на метлюг звичайний.Усі комбінації гербіцидів вплинули на зниження маси бур’янів перед збиранням. За внесення Ланцелот+Паллас і Марафон вона становила лише 13,6 і 15,1 г/м2 за біологічної ефективності – 93,2 і 92,2 %, відповідно. Застосування гербіцидів восени сприяє зростанню урожайності пшениці на 1,50-1,73 т/га, або 25,7-29,6 %.