ВПЛИВ СТРОКУ СІВБИ І ГЛИБИНИ ЗАГОРТАННЯ НАСІННЯ НА ПОЛЬОВУ СХОЖІСТЬ ТА ВРОЖАЙНІСТЬ ЦИКОРІЮ КОРЕНЕПЛІДНОГО - Бахмат, М. І.; Ткач, О. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
В роботі наведено результати досліджень з вивчення впливу строку сівби і глибини загортання насіння на польову схожість, ріст і продуктивність посівів цикорію коренеплідного. Вдало підібраний строк сівби та правильно встановлена глибина загортання насіння сприяють одержанню дружніх і вирівняних сходів, оптимальному настанню й проходженню фаз росту і розвитку рослин, забезпечують рівномірну технічну стиглість високоякісних коренеплодів для механізованого збирання. В онтогенетичному відношенні насіння цикорію – ембріональний стан розвитку рослин. Під дією змін умов зовнішнього середовища рослини проявляють мінливість фенологічних ознак. Від формування на материнській рослині, насіння культури цикорію відчуває на собі вплив тих кліматичних умов, що склалися в період вегетації. Зміни, що акумулюються насінням до певної міри впливають на формування урожайності та її якість. Природні чинники, що впливають на ріст і розвиток рослин цикорію безпосередньо впливають на формуванню рівня врожайності та якості коренеплодів. Виходячи із цього, вплив екологічних умов та агротехнічних заходів на формування врожайності коренеплодів цикорію має важливе наукове і виробниче значення.