МОРФОГЕНЕЗ СОЛЕСТІЙКИХ КЛІТИННИХ ЛІНІЙ РИЖІЮ ЯРОГО - Любченко, І. О.; Рябовол, Л. О.; Любченко, А. І. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті наведено результати аналізу індукції морфогенезу та отримання рослин-регенерантів у клітинних ліній рижію ярого, відібраних за клітинної селекції in vitro на стійкість до хлоридного засолення. Тривале культивування біоматеріалу в селективних умовах суттєво знижуює вихід рослинних структур. За індукування регенераційних процесів без селективного чинника здатність до морфогенезу зберігали 65,7 % клітинних ліній. Присутність хлориду натрію в культуральному субстраті знижувало частку морфогенноактивних біоматеріалів до 56,6 %, при цьому зафіксовано пригнічення морфогенної активності мікрокалюсів на 31,6 %. У середньому за генотипами у контрольному варіанті з одного мікрокалюса формувалось 1,9 мікропагони, а в присутності хлориду натрію – 1,3.Створені клітинні лінії рижію ярого відрізнялись за рівнем солестійкості, збереженням здатності до регенерації і морфогенною активністю мікрокалюсів, що вплинуло на результати отримання рослин-регенерантів. Загалом у результаті проведених досліджень з клітинних ліній рижію ярого, що характеризувались найвищим рівнем солестійкості, отримано 381 регенерант. Присутність у регенераційних середовищах хлориду натрію знижувало частку отримання цілісних рослин у середньому за генотипом на 45,4 %.