СТРУКТУРА СУМАРНОГО ВОДОСПОЖИВАННЯ КУКУРУДЗИ - Кирилюк, В. П. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті представлені результати вивчення сумарного та середньодобового водоспоживання кукурудзи на зерно за міжфазними періодами за різного вологозабезпечення вегетаційного періоду.Основним джерелом вологозабезпечення рослин кукурудзи є опади вегетаційного періоду, тому було проведено аналіз погодних умов за 2010–2016 рр.Вологозабезпеченість вегетаційного періоду значно впливала на структуру сумарного водоспоживання кукурудзи.Сумарне водоспоживання кукурудзи у середньовологі періоди вегетації змінювалося від 3164 до 4192 м3/га, середні за вологозабезпеченням періоди вегетації – від 3277 до 4174, середньопосушливі – від 2508 до 3507, посушливі вегетаційні періоди – 2708 до 2917 м3/га. Частка атмосферних опадів в загальній витраті води кукурудзи становила від 48,7 до 95,2 %, відповідно ґрунтової вологи від 51,3 до 4,8 % залежно від вологозабезпеченні вегетаційного періоду.За період від сівби до цвітіння рослинами витрачено на формування біомаси від 48,0 до 57,5 % води від загального обсягу. Найбільшу кількість вологи кукурудза споживає в період цвітіння–молочна стиглість. За цей час рослинами було витрачено від 594 до 777 м3/га води. В структурі водоспоживання в період цвітіння–молочна стиглість на опади припадало 21,7–37,7 %, а на ґрунтової вологу – 62,3–78,3 %.Середньодобове водоспоживання рослинами кукурудзи з шару ґрунту 0–100 см змінювалося за міжфазними періодами.Від фази сходи до цвітіння середньодобове водоспоживання збільшувалось в залежності від наявності легкодоступної вологи і опадів. У середньому за добу посівами кукурудзи випаровувалося від 19,1–22,9 м3/га в період сходи–5-й листок до 34,6–39,0 м3/га в період 15-й листок–молочна стиглість зерна. Своїх максимальних значень середньодобове водоспоживання досягало в міжфазний період цвітіння–молочна стиглість зерна і залежало від умов вологозабезпечення культури. У цей період показники середньодобового водоспоживання змінювалися від 39,8 до 43,5 м3/га.