УРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ПЛОДІВ ЯБЛУНІ СОРТУ КАЛЬВІЛЬ СНІГОВИЙ ЗА РІЗНОГО УДОБРЕННЯ В ПОВТОРНО ВИРОЩУВАНОМУ НАСАДЖЕННІ - Копитко, П. Г.; Яковенко, Р. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Розглянуто результати довготривалих досліджень формування врожаю і якості плодів яблуні сорту Кальвіль сніговий на насіннєвій підщепі за повторного вирощування на фонах мінерального живлення, створених тривалим удобренням (протягом 50 років) попереднього саду на темно-сірому опідзоленому ґрунті в Правобережному Лісостепу України. Впродовж усього періоду вирощування першого і другого покоління яблуні в дослідному саду застосовувалися органічне (40 т/га гною ВРХ), мінеральне удобрення (№120Р120К120) та їх поєднання (20 т/га гною + Ы60Р60К60), які вносили в старому насадженні раз у два роки восени під оранку в міжряддях на 18-20 см, а в новому повторному - гній, фосфорні та калійні добрива так само, а азотні половинними дозами щорічно навесні під культивацію на глибину 10-12 см. У результаті досліджень встановлено, що органічні добрива краще ніж мінеральні забезпечували формування вищих показників родючості ґрунту (вміст гумусу і рухомих елементів живлення, реакцію ґрунтового середовища, біологічну активність ґрунту) й відповідно підвищувалася урожайність дерев - за всі роки плодоношення сумарний урожай плодів за органічного удобрення був більший від контрольного без удобрення на 35 %, а за органо-мінерального і мінерального - на 27 і 18%. Середня маса яблук була більшою на удобрюваних деревах, а якісні показники істотно не відрізнялися.