ВИДІЛЕННЯ ЗБУДНИКІВ БАКТЕРІАЛЬНИХ ХВОРОБ СОНЯШНИКУ - Круть, В. В.; Ястремська, Л. С.; Гирич, Я. А.; Варнашова, Н. Ю. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена виділенню, опису та ідентифікації збудників бактеріальних хвороб соняшнику. Соняшник одна з енергетичних культур в Україні. Фітопатогенні бактерії спричиняють пошкодження посівам соняшнику, а їх патогенна дія призводить до зниження урожайності маси соняшнику і насіння. Проведено бактеріологічний аналіз уражених зразків соняшнику. Виявлено і охарактеризовано ізоляти за морфолого-культуральними і фізіолого-біохімічними ознаками. За комплексом фенотипових ознак, виділені ізоляти відносяться до різних таксономічних груп бактерій: Pectobacterium sp., Pseudomonas sp., Xanthomonas sp., Micrococcus sp. Досліджено патогенні властивості колекційних та виділених ізолятів збудників бактеріальних хвороб соняшнику. Встановлено, що виділені ізоляти є високоагресивними щодо досліджених паростків соняшнику.