ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ СЕЛЕКЦІЙНИХ ДОСЛІДЖЕННЬ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СОРТІВ ТРОЯНД В УКРАЇНІ - Українець, О. А.; Поліщук, В. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Представлено літературний огляд з інтродукції і розповсюдження видів і сортів троянд роду Rosa L. у світ та приведено їх морфологічну будову. Проаналізовано селекційні здобутки роботи з трояндами та наведено основні методи і напрямки у селекції цієї культури. Досліджено літературні джерела і виявлено, що у троянд унаслідок тривалої культури та селекції суттєво змінилися морфологічні ознаки (кількість пелюсток, форма і колір квітки, габітус рослин і інші), а також тривалість цвітіння. Велику увагу було приділено дослідженням особливостей чоловічого гаметофіту (пилку) та ембріологічним дослідженням троянд. Збільшення вимог до сучасного сортименту троянд вимагає широкого залучення в селекційну практику високоефективних методів відбору, які основані на дослідженнях спадкового апарату рослин. Основна роль носіїв спадкової інформації належить хромосомами, вивчення особливостей їх структури та функціонування в значній мірі розкриває і закономірності успадкування ознак і властивостей рослин. Подальша селекційна робота з трояндами повинна бути підпорядкована сучасної стратегії адаптивної селекції - створення сортів, стійких до несприятливих умов вирощування, шкідників і хвороб, тобто не стільки на морфологічні ознаки, скільки на біологічні особливості.Заплановано створення вихідного матеріалу і на його основі проведення гібридизації між різними селекційними групами з метою отримання сортів з бажаними для селекціонера ознаками, високою адаптивною здатністю та декоративністю.