РОСЛИННІСТЬ ДЕНДРОЛОГІЧНОГО ПАРКУ «ДРУЖБА» ДП «УМАНСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» - Шлапак, В. П.; Парубок, М. І.; Масловата, С. А.; Коджебаш, А. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена дослідженню історичного, систематичного і дендрофлористичного аналізу стану насаджень дендрологічного парку «Дружба» як об'єкту збереження і збагачення біологічного різноманіття. Розглянуто за літературними джерелами і службовими матеріалами Уманського лісгоспу результати інвентаризації паркових насаджень через 30 років після створення. На території дендрологічного парку виявлено 223 види і форми, які належать до 92 родів, 37 родин та 2 класів. Серед життєвих форм переважають листопадні дерева та кущі (93,7 %) представники відділу покритонасінних (Magnoliophyta), а голонасінні (Gymnospermae) рослини репрезентовані лише 14 видами (6,3 %), які належать до 2 родин та 6 родів від загальної кількості видів та форм. Аналіз життєвих форм показав, що із загальної кількості видів та форм дерева становлять 112 рослин (50,2 %), кущі 102 рослини (45,7 %), ліани - 9 видів (4,0 %). Встановлено, що за флористичним поділом світу рослини походять з 20 флористичних областей. Згідно з результатами флористичного аналізу 55 видів та форм (24,7 %) походять зі Атлантично-північноамериканської, 48 (21,5 %) - Східноазіатської і 40 (17,9 %) - Циркумбореальної областей. Систематичний аналіз деревних видів виявив 2 провідні родини. Найбільшою за кількістю видів є родина Rosaceae, яка об'єднує 21 рід куди входить 51 вид та форма і родина Fabaceae, яка об'єднує 10 родів з 13 видами та формами. У дендрологічному парку також зростають два реліктових види - Taxus baccata L. та Ginkgo biloba L. Не маючи відповідного догляду, багато видів та форм рослин і, особливо, цінних кущів загинуло і випало з флори дендрологічного парку.