НАСІННЄВА ПРОДУКТИВНІСТЬ ЛЮПИНУ БІЛОГО (ШРШиБ ЛІВиБ І.) ЗАЛЕЖНО ВІД ГЕРБІЦИДНОГО ВПЛИВУ - Вересенко, О. М.; Полторецький, С. П.; Полторецька, Н. М.; Кононенко, Л. М.; Кравченко, В. С. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Через незначну кількість наукових публікацій з впливу гербіцидів на посівні якості насіння люпину та практично повну відсутність даних з їх впливу на врожайні властивості актуальним є проведення таких досліджень.Метою досліджень було встановлення особливостей формування і реалізації посівних якостей та врожайних властивостей насіння сортів люпину білого залежно від внесення гербіцидів в умовах правобережної зони північного Лісостепу України. Методика досліджень включала використання польового, лабораторного і статистичного методів.Результати досліджень дозволили встановити, що рослини люпину білого на забур'янених ділянках (без прополювання і гербіцидів) виявилися найменш продуктивними - 65,6% (сорт Серпневий) і 67,7% (сорт Чабанський). Найвищу врожайність насіння серед варіантів із внесенням гербіцидів забезпечило застосування Харнесу і бакової суміші Прометрекс + Юпітер (сорт Серпневий - 3,50 і 3,49 т/га, сорт Чабанський - 3,83 і 3,87 т/га відповідно). Внесення гербіцидів по сходах негативно вплинуло на формування урожайності - вона була істотно нижчою серед варіантів із застосуванням гербіцидів і становила у сорту Серпневий - 2,80 і 2,75 т/га, а у сорту Чабанський - 3,03 і 3,06 т/га. На ділянках цих варіантів також спостерігали затримку росту й розвитку рослин люпину, що особливо прослідковувалося в першій половині вегетації.