ПОЖИВНИЙ РЕЖИМ ҐРУНТУ В ПОЛЬОВІЙ СІВОЗМІНІ ЗА РІЗНОГО УДОБРЕННЯ - Прокопчук, І. В.; Господаренко, Г. М.; Бойко, В. П. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті наведено результати досліджень з вивчення поживного режиму грунту в польовій сівозміні за тривалого застосування різних доз і співвідношень добрив. Дослідження проведено в 2016-2018 рр. в умовах стаціонарного польового досліду, закладеного у 2011 році на дослідному полі Уманського національного університеті садівництва, розміщеному в Маньківському природно-сільськогосподарському районі Середньо-Дніпровсько-Бузького округу Лісостепової Правобережної провінції. Ґрунт дослідної ділянки - чорнозем опідзолений важкосуглинковий на лесі з вмістом гумусу 3,8 %, вміст азоту легкогідролізованих сполук - низький, рухомих сполук фосфору та калію - підвищений, рНКСІ - 5,7. Дослід одночасно розгорнутий на чотирьох полях з таким чергуванням культур: пшениця озима, кукурудза, ячмінь ярий, соя. Нетоварну частину врожаю культур залишали на полі на добриво. Фосфорні (суперфосфат гранульований) і калійні добрива (калій хлористий) вносили під зяблевий обробіток ґрунту, азотні (аміачна селітра) - під передпосівну культивацію та в підживлення.Дослідженнями встановлено, що чорнозем опідзолений має низький вміст азоту легкогідролізованих сполук навіть за внесення на тлі залишеної на добриво нетоварної частини врожаю ^11СР6СК80 упродовж двох ротацій 4-пільної сівозміни.Це свідчить про важливе значення азотної складової у системі удобрення культур. Застосування фосфорних добрив у дозі Р30-60 на 1 га площі сівозміни дозволяє підтримувати вміст рухомих фосфатів у ґрунті на вихідному рівні. У варіанті N110К80 середньорічне зниження їх вмісту в шарі ґрунту 0-20 см становить 2,5 мг/кг ґрунту. Не дивлячись на значне повернення калію в ґрунт з нетоварною частиною врожаю та значні його природні запаси, на ділянках без внесення калійних добрив проходить істотне зниження вмісту його рухомих сполук у шарі ґрунту 0-20 см - з 131,7 до 120,3- 127,9 мг/кг. Це свідчить про недоцільність повної відмови від застосування калійних добрив.З метою відновлення та покращення поживного режиму чорнозему опідзоленого у польовій сівозміні (пшениця озима, кукурудза, ячмінь ярий, соя) на тлі залишення на полі нетоварної частини урожаю необхідно вносити мінеральні добрива у дозі N110P60K40 на 1 га площі сівозміни. Зменшені вдвічі дози калійних добрив, що були розраховані за господарським винесенням калію стабілізують вміст його рухомих сполук у ґрунті.