БУР'ЯНИ В АГРОФІТОЦЕНОЗАХ ТА ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ЗАХОДІВ ЩОДО КОНТРОЛЮВАННЯ ЇХ ЧИСЕЛЬНОСТІ - Бомба, М. Я.; Бомба, М. І. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті висвітлено питання щодо забур'яненості польових агрофітоценозів, яка останніми десятиліттями має тенденцію до зростання із багатьох причин. Аналіз останніх наукових праць вітчизняних учених та повідомлень фахівців сільського господарства дає змогу констатувати, що зростання забур'яненості агроекосистем, першочергово, викликане порушенням науково обґрунтованих сівозмін, перехід на мінімізовані системи основного обробітку ґрунту та спрощення технологій вирощування більшості сільськогосподарських культур. Крім наведених вище аргументів, враховуються й інші чинники, що впливають на поширення бур'янів, у тому числі й зміни клімату та резистентність бур'янів до гербіцидів. При цьому регулююча роль виробника рослинницької продукції полягатиме у формуванні такого агрофітоценозу, у якому створено найбільш сприятливі умови для росту і розвитку рослин культури. Останнє дасть їй змогу найповніше використовувати наявні абіотичні, біотичні та агротехнічні чинники.