ВОЛОГІСТЬ ҐРУНТУ ЗАЛЕЖНО ВІД ЗАСТОСУВАННЯ АБСОРБЕНТУ ЗА ВИРОЩУВАННЯ МІСКАНТУСУ ГІГАНСЬКОГО - Дрига, В. В (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті висвітлені питання вологозабезпечення рослин міскантусу залежно від застосування абсорбенту MaxiMarin в період садіння ризом.Встановлено, що внесення абсорбенту у ґрунт перед садінням ризом сприяло кращій забезпеченості рослин вологою. В усіх фазах росту і розвитку рослин вологість ґрунту у варіанті з використанням абсорбенту була достовірно вищою порівняно з контролем - без застосування абсорбенту за обох строків садіння. Істотної різниці з вологості грунту залежно від видів абсорбенту не виявлено, але доцільно зазначити, що за внесення гранул абсорбенту вологість грунту була істотно вищою порівняно з контролем, а замочування ризом в гелі не забезпечило достовірного підвищення вологості порівняно з контролем, спостерігалася лише тенденція її підвищення. За роками досліджень та фазами росту і розвитку міскантусу фактор «абсорбент» по різному впливав на вологість грунту. Але за дефіциту вологи у фазу виходу в трубку 2017 р. вплив цього фактору був найбільшим - 61%.За другого строку садіння, коли середня добова температура повітря становила 10 °С і більше, грунт добре прогрітий, а вміст вологи був нижчим, ніж за першого строку садіння краще проявилася ефективність абсорбенту. В усі фази росту та розвитку міскантусу вологість грунту істотно була вищою за другого строку садіння, порівняно з першим строком. Внесення абсорбенту MaxiMarin у грунт перед садінням ризом сприяло кращій забезпеченості рослин вологою не лише в першому році вегетації, а і в другому. В усіх фазах росту і розвитку рослин вологість ґрунту за внесення гранул абсорбенту в грунт та спільного застосування гранул і гелі абсорбенту вологість ґрунту була достовірно вищою порівняно з контролем - без застосування абсорбенту за обох строків садіння.