МОНІТОРИНГ ЗАБРУДНЕННЯ ВАЖКИМИ МЕТАЛАМИ ЇСТІВНИХ ГРИБІВ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Врадій, О. І.; Міщенко, Б. Д. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Досліджено інтенсивність забруднення важкими металами грибів різної кулінарної обробки. Виявлено, що у білих (Boletus edulis) висушених грибах спостерігалось перевищення гранично допустимих концентрацій свинцю, кадмію та цинку у 4,2 рази, 32,1 і 2,8 раза відповідно. У маслюках звичайних (Suillus luteus) маринованих перевищення свинцю було у 1,4 та кадмію 10,8 раза. У рижиках справжніх (Lactarius deliciosus) маринованих спостерігалось перевищення тільки цинку у 3,4 раза. В опеньках справжніх (Armillaria mel^а) маринованих перевищення гранично допустимих концентрацій виявлено за кадмієм у 1,5 раза. У всіх інших досліджуваних грибах перевищень за свинцем, цинком, кадмієм і міддю не виявлено.