УРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ПЛОДІВ ГРУШІ ЗА ОПТИМІЗАЦІЇ ҐРУНТОВОГО УДОБРЕННЯ ТА ПОЗАКОРЕНЕВОГО ПІДЖИВЛЕННЯ - Копитко, П. Г.; Петренко, С. О.; Слюсаренко, В. С. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Розглянуто результати досліджень про зміни показників плодоношення насадження та товарної якості плодів груші сорту Таврійська на вегетативній підщепі айва ВА-29, вирощуваної на чорноземі звичайному в західному регіоні Південного Степу України, залежно від удобрення нормами добрив, розрахованими за результатами агрохімічних аналізів ґрунту для доведення вмісту К2О в кореневмісному шарі до оптимального рівня за наявності в ньому оптимальних рівнів N-NО3і Р2O5 без удобрення. На двох ґрунтових фонах: оптимізованому (з оптимальними рівнями Ы, Р2О5 і К2О) та неоптимізованому (з оптимальними рівнями N і Р2О5 та недостатнім вмістом К2О) проводилось дослідження впливу позакореневого підживлення трьома комплексними удобрювальними препаратами: Реаком плюс (сад-город), Вуксал Мікроплант і Біохелат «Плодово-ягідні культури».На оптимізованому фоні ґрунтового живлення дослідних дерев головними макроелементами (ЫРК) підвищенню їхньої продуктивності найбільше сприяло позакореневе підживлення удобрювальним препаратом Вуксал Мікроплант - урожайність збільшилась на 33,5%, порівняно з її рівнем на неоптимізованому фоні без підживлення. Товарність плодів також була вищою - вихід вищого і першого товарних сортів більший на 6,5%.