СТАБІЛЬНІСТЬ І ПЛАСТИЧНІСТЬ КОЛЕКЦІЙНИХ ЗРАЗКІВ ПШЕНИЦІ М'ЯКОЇ ЯРОЇ ЗА ПОКАЗНИКАМИ ПРОДУКТИВНОСТІ - Хоменко, С. О.; Кочмарський, В. С.; Федоренко, І. В.; Федоренко, М. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено результати оцінювання екологічної стабільності та пластичності 20 колекційних зразків пшениці м'якої ярої за показниками продуктивності впродовж 2015-2017 рр. У період проведення досліджень погодні умови виявились контрастними, що дало можливість оцінити колекційний матеріал пшениці за адаптивністю та виділити кращі. За кількістю зерен з колоса виявлено зразки з коефіцієнтом регресії bi = 0,69-0,99, що свідчить про пластичність їх у стресових умовах. Тому вони перспективні для використання в селекції за даною ознакою. На формування зерна з високою масою 1000 зерен значно впливали метерологічні умови періоду вегетації, що призвело до значного коливання ознаки. Виділено зразки, які при коливанні погодних умов мали коефіцієнт регресії близький до одиниці (bi = 0,63-0,96). За масою зерна з колоса виявлено зразки зі значеням bi = 0,58-0,97. У результаті проведених досліджень виділено стабільні та пластичні колекційні зразки пшениці м'якої ярої за показниками продуктивності - Шортандинская 95 улуч., Казахстанская 22 (KAZ), Маргарита (RUS), Ласка, Сударыня (BLR), МІП Злата (UKR), які можуть бути використані в селекційному процесі для підвищення адаптивного потенціалу.