ОЦІНКА ЗИМО І МОРОЗОСТІЙКОСТІ СОРТІВ ТА ФОРМ ФУНДУКА (CORYLUS DOMESTICA KOSENKO ET OPALKO) - Балабак, О. А.; Балабак, А. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено результати дослідження зимостійкості вирощуваних в Україні сортів та форм фундука (Corylus domestica Kosenko еt Opalko).Фундук має субтропічне походження з районів Туреччини та Кавказу прилеглих до Чорного моря. Дана культура відрізняється достатньою пластичністю, що зробило можливим її вирощування у більш північних садівничих зонах.Водночас активне просування виробництва плодів фундука все далі на північ вимагає більшої зимо- і морозостійкості даної культури.За мету ставилося визначити придатність рослин фундука до промислового вирощування в садівничій зоні України, що вимагало якомога точнішої оцінки потенціалу їх зимо- і морозостійкості. Як матеріал для досліджень використано рослини фундука сортів та форм, перспективних для вирощування в умовах України. Дослідження та заготівлю живцевого матеріалу проводили в маточниках фундука десятирічного віку дослідно-виробничої дільниці Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України протягом 2015-2016 рр. за загальноприйнятими методиками та рекомендаціями. Не зважаючи на несприятливі умови зимівлі 2015-2016 рр., підмерзання дослідних рослин фундука в умовах саду було дуже незначним (сумарний бал пошкодження складав до 10) та незначним (рівень пошкодження укладається в 11-20 балів). Окрім здатності витримувати короткочасні потужні морози, високу зимостійкість демонструють лише ті рослини фундука, які є менш сприйнятливими до провокаційного впливу відлиг.Оцінка зимо- і морозостійкості рослин фундука польовим методом підтвердила достатню адаптивність дослідних варіантів до умов досліджуваної садівничої зони. Кращими за морозостійкістю виявилися сорти і форми фундука Софіївський-1 і, особливо, Дар Павленка.