ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗАЛОЗИСТОГО АПАРАТУ ТА ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ЕФІРНОЇ ОЛІЇ ЛИСТКІВ МОНАРДИ ДВІЙЧАСТОЇ ЗА УМОВ ВИРОЩУВАННЯ В ПІВДЕННОМУ СТЕПУ УКРАЇНИ - Самойленко, Т. Г.; Янченко, І. А. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
В умовах експерименту всі досліджувані сорти формували типові для роду Мопагда L. листки. Загальна площа листкового апарату залежала як від кущистості рослини так її облиственності і становила від 315,1 см2 у сорту Сніжана, до 856,0 см2 у сорту Серпанок.Під час генеративного періоду розвитку на поверхні епідерми формується залозистий апарат, залози розташовані, головним чином, на поверхні нижньої (абаксиальної) сторони листка. Під час активного цвітіння залозистий апарат займає від 3% до 7% загальної площі епідерми листків. У контрольного сорту Слава загальна площа залоз на одиницю поверхні абаксиальної сторони листкової пластинки у 2,4 рази більша у порівнянні з сортом Серпанок та у 1,6 разів більше у порівнянні з сортом Сніжана.Концентрація ефірної олії в досліджуваних зразках листків коливалась від 1,91% до 2,10%, це свідчить, що в цілому сорти не значно відрізняються між собою за даним показником. Контрольний сорт Слава, що характеризувався більш розвиненим залозистим апаратом, в 1,1-1,2 разів мав більшу концентрацію ефірної олії в органі у порівнянні з іншими сортами. В залежності від сортових особливостей у другий рік вирощування з 1 м2 з листкового апарату можливо отримати від 2,0 до 3,5 г ефірної олії. Сорт Слава суттєво відрізняється від сортів Сніжана та Серпанок, він має в 1,5- 1,7 рази більшу ефіроолійну продуктивність, що дозволило отримати більший вихід ефірної олії з листків.Хроматографічний аналіз показав присутність у складі ефірної олії більш ніж 30 хімічних компонентів. Основними компонентами ефірної олії монарди двійчастої, вирощеної в умовах Південного Степу України, є тимол, пара-цимен та карвакрол. Основним фенольним компонентом у всіх сортів, вирощених в зазначених умовах, є тимол, його концентрація перевищує вміст карвакролу в 1,8 разів.