ВПЛИВ СПОСОБУ СІВБИ І НОРМИ ВИСІВУ НАСІННЯ НА РІСТ І РОЗВИТОК РОСЛИН СОЇ - Шепілова, Т. П.; Петренко, Д. І. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
В статті наведено результати досліджень з вивчення впливу способів сівби і норм висіву на біометричні показники і врожайність ранньостиглого сорту сої Золушка.Встановлено, що збільшення норми висіву від 0,4 до 1,0 млн/га призводило до зменшення висоти і маси рослин сої. В широкорядних посівах з міжряддями 45 см маса і висота рослин була більшою, ніж у звичайних рядкових з шириною міжрядь 15 см, через кращу освітленість рослин. Площа листкової поверхні на 1 га була більшою при ширині міжрядь 15 см за норми висіву 0,8 млн/га - 61,0 тис. м2 і при міжряддях 45 см за норми висіву 0,6 млн/га - 60,5 тис. м2.Зрідження або загущення посівів призводило до зменшення площі листкової поверхні на 1 га.Найбільшу врожайність сої сорту Золушка забезпечила сівба з шириною міжрядь 15 см і нормою висіву насіння 0,8 млн/га - 19,7 ц/га. Розширення міжрядь від 15 до 45 см призводило до істотного зниження рівня врожайності в середньому на 17 %.