ФОРМУВАННЯ ГУСТОТИ НАСІННИЦЬКИХ ПОСІВІВ ПРОСА (PANICUM MILIACEUM L.) ЗАЛЕЖНО ВІД СТРОКУ І СПОСОБУ СІВБИ - Полторецький, С. П. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено результати трьохрічних польових досліджень з вивчення впливу різних строків і способів сівби на польову схожість насіння та виживання рослин у насінницьких посівах сортів проса посівного Слобожанське і Лана.Метою досліджень є удосконаленні технології вирощування насіння проса посівного (Panicum miliaceum L.) в умовах нестійкого зволоження Правобережного Лісостепу України. Одержані результати дозволили встановити, що польова схожість насіння, в типові для регіону роки, з подовженням у часі строку сівби збільшується від ранніх до пізніх; способи сівби істотного впливу на польову схожість насіння проса обох сортів не мали; формуванню найбільшої густоти на час збору врожаю сприяла сівба насінницьких посівів проса у третю декаду травня.