ІНТЕНСИВНІСТЬ ДИХАННЯ ПЛОДІВ ЧОРНОЇ СМОРОДИНИ, ОБРОБЛЕНИХ РЕЧОВИНАМИ З АНТИМІКРОБНОЮ ФУНКЦІЄЮ, ЗА РІЗНИХ УМОВ ЗБЕРІГАННЯ - Осокіна, Н. М.; Герасимчук, О. П. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено результати дослідження інтенсивності процесу дихання плодів чорної смородини, оброблених речовинами з антимікробною функцією, під час зберігання без охолодження в умовах холодильника та модифікованого газового середовища. Зберігання плодів поєднувалося з фізіолого-біохімічними змінами. Встановлено, що уповільнення процесу дихання плодів відбувалося протягом перших 10-15 днів (контрольний варіант) та 25-30 днів (варіанти з обробкою), після чого його інтенсивність поступово зростала та досягала клімактеричного підйому на 30-35-й день у плодах, оброблених розчинами сорбінової кислоти та бензоату натрію зі зростанням індексу до 10-29%, та на 35-40-й день у плодах, оброблених розчином лимонної кислоти та етилового спирту, зі зростанням індексу до 6-34% залежно від сорту та року досліджень. Обробка плодів речовинами з антимікробною функцією дозволила продовжити настання клімактеричного підйому дихання, що сприяло продовженню терміну зберігання плодів. Було визначено, що інтенсивність дихання плодів під час їх закладання на зберігання різко знижувалася з подальшим її збільшенням у контрольних варіантах на 35-й день, тоді як у варіантах з обробкою речовинами з антимікробною функцією - на 65-й день. Загалом, холодильне зберігання плодів за умовами МГЕ дозволило продовжити період стабілізації процесу дихання до 20 днів у плодів без обробки (контрольний варіант) та до 50 днів у варіантах з обробкою плодів речовинами з антимікробною функцією, що, у свою чергу, уповільнило процеси перезрівання плодів.