АНАЛІЗ ТИПІВ ЛІСОРОСЛИННИХ УМОВ ТА БІОРІЗНОМАНІТТЯ ЛІСІВ ВОДОЗБОРУ РІЧКИ СІВЕРСЬКИЙ ДОНЕЦЬ - Ткач, Л. І.; Бондар, О. Б. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті наведено результати дослідження типів лісорослинних умов місцезростання та біорізноманіття лісів водозбору річки Сіверський Донець. Типологічний аналіз лісів проводили згідно методики української школи лісової типології. Коротко наведено характеристику річки Сіверський Донець. На основі бази даних ВО «Укрдержліспроекту» проведено детальний аналіз типів лісорослинних умов та деревних порід. Кількість головних порід за трофотопами представлена наступним чином: у борах - 7 шт., суборах - 23 шт., сугрудах - 31 шт., грудах - 45 шт. Складено класифікацію всіх виділених типів лісу лісовпорядниками, які представлені на території водозбору річки Сіверський Донець. Їх кількість наступна: в борах - 3 шт., суборах - 6 шт., сугрудах - 11 шт., грудах - 12 шт. Визначено походження соснових і дубових деревостанів у різних типах лісорослинних умов. Рекомендується використати результати роботи в навчальному процесі.