ХАРАКТЕРИСТИКА ВИХІДНОГО СЕЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ ЦИКОРІЮ КОРЕНЕПЛІДНОГО ЗА ЇХ ПРОДУКТИВНІСТЮ - Миколайко, В. П. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті наведено результати досліджень продуктивності селекційних форм цикорію коренеплідного за врожайністю коренеплодів, впливом кліматичних умов і вмістом сухої речовини та інуліну. Аналіз врожайності коренеплодів вихідного селекційного матеріалу цикорію коренеплідного показав, що в середньому за п'ять років 32,4% номерів мали врожайність коренеплодів нижчу від стандарту, 35,9% - рівну або близьку до стандарту і 31,8% - достовірно перевищували стандарт на 10 і більше відсотків. Маса коренеплоду цикорію коренеплідного істотно залежить від ґрунтово-кліматичних умов вирощування. Середній показник даної ознаки за п'ять років відтворює генотиповий фактор. 51,6% номерів мали масу до 200 г і 33,3%, відповідно, до 300 г зі зменшенням кількості номерів з більшою масою і відхиленням між крайніми варіантами від 96,7 до 484,7 г. Коефіцієнт вирівняності за даною ознакою є високий і становить в середньому 88,83%. За вмістом сухої речовини значний відсоток селекційних номерів знаходився на рівні 3,6±0,03, однак варіювання було в межах 23,8% до 28,7%, що залежить від селекційного матеріалу. Вміст інуліну зафіксовано на рівні 65,6 ± 3,0% з відхиленням від 50,1% до 71,2%. Кращі зразки цикорію коренеплідного розмножено для подальшої селекційної роботи.