НАДБАННЯ І ПЕРСПЕКТИВИ СОРТУ ПШЕНИЦІ М'ЯКОЇ ОЗИМОЇ СТАЛЕВА - Уліч, О. Л. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті представлено результати вивчення морфобіологічних ознак і властивостей та цінних агрономічно- господарських переваг нового високопродуктивного сорту пшениці м'якої озимої Сталева, занесеного в Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні з 2015 року. Сорт вдало поєднує високий природний потенціал продуктивності з широкою екологічною пластичністю й адаптивністю. Це зумовлено використанням для схрещування знаменитого генофонду - Миронівька 808, Безоста 1, Шестопалівка й Одеська 83. Висока врожайність забезпечується кращим збереженням рослин під час перезимівлі та у весняно - літній періоди, доброю і тривалішою роботою фотосинтетичного апарату, що сприятливо позначається на формуванні зерна. Сорт Сталева є лідером за врожайністю в зоні Степу, де за три роки досліджень перевищив стандартні сорти Подолянку на 0,62 і Смуглянку на 0,57 т/га, а в шести грунтово-кліматичних підзонах і мікрозонах із вісьми зайняв перші місця, перевищивши національні стандарти від 0,87 до 2,98 т/га. В підзонах і мікрозонах Лісостепу і особливо у Вінницькому центрі експертизи і Маньківській сортостанції за три роки середня урожайність становила відповідно 9,28 і 7,44т/га. Природний потенціал продуктивності більшою мірою реалізовується за створення високих агрофонів мінерального живлення, розміщенні після кращих попередників та сівби в кінці оптимальних строків.