РІСТ І ПРОДУКТИВНІСТЬ БУРЯКА ЦУКРОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ МІНЕРАЛЬНОГО ЖИВЛЕННЯ - Вишневська, Л. В.; Полторецький, С. П. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено аналітичний огляд вітчизняних і зарубіжних літературних джерел, щодо впливу основних елементів живлення на ростові і фізіологічні процеси формування найвищого рівня високоякісного врожаю буряка цукрового. Встановлено, що раціональне співвідношення між азотом, фосфором і калієм та іншими елементами сприяє нормальному проходженню процесів фотосинтезу, утилізації і міграції вуглеводів, зменшенню вмісту „шкідливого" азоту переважно за рахунок інтенсивнішого синтезу білкового азоту і тим самим поліпшенню якісного складу коренеплодів.При цьому, для умов конкретного регіону і рівня родючості ґрунту обов'язково потребують уточнення рівні-параметри забезпеченості буряка цукрового основними елементами живлення і відносний їх винос різними гібридами цієї культури.