ПРОДУКТИВНІСТЬ МОЛОДИХ НАСАДЖЕНЬ ТА ЯКІСТЬ ПЛОДІВ ГРУШІ ЗАЛЕЖНО ВІД ГРУНТОВОГО УДОБРЕННЯ Й ПОЗАКОРЕНЕВОГО ПІДЖИВЛЕННЯПРОДУКТИВНІСТЬ МОЛОДИХ НАСАДЖЕНЬ ТА ЯКІСТЬ ПЛОДІВ ГРУШІ ЗАЛЕЖНО ВІД ГРУНТОВОГО УДОБРЕННЯ Й ПОЗАКОРЕНЕВОГО ПІДЖИВЛЕННЯ - Яковенко, Р. В.; Копитко, П. Г. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Розглянуто результати дослідження продуктивності дерев та якості плодів сорту груші Золотоворітська на підщепі айві А, вирощуваної повторно після розкорчованого старого саду на темно-сірому опідзоленому ґрунті в Правобережному Лісостепу, залежно від застосування позакореневого підживлення азотом сумісно з мікродобривом РЕАКОМ СР-СО на оптимізованому фоні ґрунтового живлення головними макроелементами (рівень NO3 за показниками нітрифікаційної здатності ґрунту доводився до оптимального, вміст К2О був оптимальний і Р2О5 - значно вищий). Таке комплексне удобрення сприяло підвищенню врожайності на 33%, а середня маса і вихід товарних плодів при цьому істотно не змінювались.