ЯКІСТЬ ТА ЖИРНОКИСЛОТНИИ СКЛАД ОЛІЇ ГОРІХІВ ФУНДУКА - Балабак, О. А. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена дослідженню якості олії сортів горіхів фундука (Corylus domestica Kosenko et Opalko) та їх жирнокислотного складу.Встановлено, що вміст олії в ядрі горіхів фундука істотно змінювався залежно від сорту. Цей показник був найвищим у ядрі горіхів сортів Грандіозний, Фундук-85 і Урожайний-80, а найменшим у сорту Лозівський урожайний. Показник вмісту олії змінювався залежно від погодних умов років досліджень, проте виявлені відмінності між сортами залишалися.Високий вміст олії в горіхах фундука робить його перспективним джерелом рослинної сировини стосовно потенційної комерційної цінності.Біологічна цінність жирів визначається вмістом ненасичених жирних кислот, а отриманий у нашому досліді показник 16% лінолевої кислоти у суміші фундукових олій свідчить про перспективи використання ядер горіхів фундука за сировину для олійної промисловості взагалі та для поліпшення стабільності ліпосом, отримуваних з рослинних фосфоліпідів.У складі жирних кислот загальних ліпідів усіх вивчених сортів фундука переважали ненасичені жирні кислоти. Підвищений вміст ненасичених жирних кислот свідчить про більш широкі адаптивні можливості. Співвідношення ненасичених і насичених жирних кислот олії фундука становить майже 10, що є найкращим показником серед промислових олій.