КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ЩОДО ВПРОВАДЖЕННЯ ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНИХ СИСТЕМ ОБРОБІТКУ ГРУНТУ - Бомба, М. Я. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті із наукових і прикладних позицій, а також з урахуванням соціально-економічних, матеріально-енергетичних та екологічних умов висвітлено проблемні питання щодо проектування систем обробітку ґрунту у сівозмінах Західного регіону України в баченні автора. Звертається увага на переваги та недоліки різних способів та глибини обробітку ґрунту. Аргументовано представлена діагностика процесів, шо відбуваються в польовій сівозміні у зв'язку з інтенсивністю обробітку ґрунту. Багаторічні дослідження, проведені на різних ґрунтових відмінах свідчать про те, що найбільш раціональною системою обробітку є поєднання в сівозміні глибокої полицевої оранки під 1-2 просапні культури і ріпак з мілким розпушуванням ґрунту без оберту пласта під решту культур, в основному, суцільного способу сівби. При цьому витрати енергії за традиційної системи обробітку ґрунту у зерно-буряковій сівозміні становлять близько 1246,8 Мдж/га і комбінованої - 424,6 Мдж/га.