ВПЛИВ ТЕРМІНУ СІВИ І ГУСТОТИ РОСЛИН НА ЗРОСТАННЯ І ПРОДУКТИВНІСТЬ СОНЯШНИКА - Рогальський, С. В.; Полторецький, З. П. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
З появою у виробництві нових гібридів соняшника значної актуальності набуває встановлення для них оптимальних параметрів основних агротехнічних прийомів вирощування, зокрема густоти рослин за різних термінів сівби. Аналіз літературних джерел свідчить, що з цією метою нові гібриди, занесені до Державного реєстру сортів рослин України, в умовах правобережного Лісостепу не досліджували, хоча вони відрізняються тривалістю вегетаційного періоду, морфотипом, реакцією на агротехнічні заходи, стійкістю до хвороб та посухи. Тому метою досліджень та передбачалося вивчення цих питань. Дослідження проводились протягом 2012-2014 рр. У польовій сівозміні кафедри рослинництва. Двофакторний польовий досвід передбачав вивчення: терміну сівби в залежності від температури грунту на глибині загортання насіння - відповідно 6-8 ° С (контроль), 10-12 і 14-16 ° С і густоти рослин - 40, (контроль), 60 і 80 тис. шт./га.В результаті проведених досліджень встановлено, що збільшення густоти рослин від 40 до 60 тис. шт./га, а також перенесення строків сівби у другій декаді квітня на другу декаду травня сприяє суттєвій активізації ростових процесів. Оптимальним для формування високого рівня врожайності виявився ранній термін сівби, коли на глибині загортання насіння температура ґрунту склала 6-8°С, що забезпечує одержання врожаю насіння більше 2,0 т/га.