ЗМІННІСТЬ ДВОХЛІТНІХ СІБО І НАПІВСУБІВ ЯБЛОНІ РІЗНИХ СОРТІВ КОЛЕКЦІЇ НД.М. КРУТОВСЬКОГО - Матвеева, Р. Н.; Буторова, О. Ф.; Попова, Н. Н. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено результати вивчення зростання насіннєвого потомства яблуні, одержаного при гібридизації.Дослідження проведено у Ботанічному саду ім. Н.М. Крутовського з деревами сортів Шаропай (зимовий, великоплідний), Антипасхальне (зимовий, з бордовим забарвленням плодів), Аркад стаканчатий, Золотий шип, Папірування (раннє дозрівання, підвищена врожайність), Білий налив (великоплідний, ранній). Проведено порівняння дворічних сімей, отриманих від прямого та зворотного схрещувань батьківських пар, а також сімей тих самих батьківських рослин при вільному запиленні, по висоті, діаметру стволика та площі листа. У досвіді, де як материнські були взяті дерева сорту Шаропай, найбільші показники сибів за висотою і діаметром стволика були при гібридизації з деревом 54 сорти Папірівка, площа листа - деревом 4 сорти Аркад стаканчатий. Порівняння біометричних показників сиб від прямого і зворотного схрещувань було несуттєвим. Сім'ї від вільного схрещування дерев сорту Шаропай здебільшого мали менші значення, ніж сім'ї сибів. У досвіді з використанням для гібридизації дерев сорту Антипасхальне найбільші показники (висота, діаметр стовбура і площа листа) були у сиб при схрещуванні з деревом 6 Золотий шип. При зворотному схрещуванні дерев показники були нижчими. Відмінності між сім'ями становили за висотою до 12,1%, діаметром стволика - до 7,3%, площі листа - до 39,7%. Найбільші біометричні показники отримані при зворотному схрещуванні дерева 76а Антипасхальне з деревом 63 Папірування. По площі листа виділяються сиби 54а Білий налив х 52 Антимасхальне та напівсиби дерева 54а Білий налив. Проаналізовано характер розподілу сибів та напівсибів за забарвленням листя у варіантах з використанням дерев сорту Антипасхальне: при прямих схрещуваннях переважало бордове забарвлення листя (до 64 %), при зворотних – відсоток рослин з бордовим забарвленням не перевищував 37 %.