ВПЛИВ ГІБЕРЕЛІНУ НА ПРОЯВ АПОМІКСИСУ У ЧЕРЕШНІ - Івануса, В. Я. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Вирішення проблеми регулярного плодоношення шляхом створення самоплідних сортів дасть можливість отримувати плоди черешні, зав'язування яких мало, а в деяких випадках і зовсім не залежить від запилення. Для визначення самоплідності досліджуваних сортів черешні шляхом апоміксису використовувались індивідуальні ізолятори з агроволокна. Також проводилось дослідження впливу Гібереліну (50 мг/л) на здатність зав'язувати плоди у самобезплідних і частково самоплідних сортів. У результаті дослідження дю к Іванівна проявив високу здатність зав'язувати плоди шляхом апоміксису (60,42%). Це приблизно на 10% більше, ніж при вільному запиленні. У самобезплідних і частково самоплідних сортів Гіберелін дає можливість отримувати близько 26,28-37,5% апоміктично зав'язаних плодів. Крім того, він підвищує вміст Р-активних речовин і антоціанів у даних плодах, що підвищує їхні лікувально-профілактичні особливості. Це дасть можливість створювати односортні насадження черешні незалежно від того самоплідний сорт чи самобезплідний, адаптований він до місцевості вирощування чи ні.