ДО ПИТАННЯ ЕКОТОКСИКОЛОГІЧНОЇ ОЦІНКИ НАНОПРЕПАРАТІВ - Макаренко, Н. А.; Рудніцька, Л. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена питанню безпеки нанопрепаратів і здійснення їх екотоксикологічної оцінки.За результати дослідження цитотоксичного ефекту на клітинах Allium cepa L. були зареєстровані мутації, які викликані дією наноагрохімікатів і пов'язані з грубим порушенням структури хромосом, пошкодженням мітотичного веретена (веретена поділу), а також зі зміною поведінки хромосом на веретені поділу.Для оцінки екотоксичного впливу нанопрепаратів на церіодафніях за величиною медіанно-летальної концентрації встановлено клас небезпечності препаратів: Аватар-1 віднесено до класу «надзвичайно небезпечні», а Nano-Gro - «небезпечні».В роботі експериментально обґрунтовано і науково доведено, що екотоксикологічна оцінка небезпеки наноагрохімікатів не повинна грунтуватися лише на вивченні залежності «доза-ефект» на рівні організму і популяції, вона повинна включати дослідження токсичного процесу, починаючи з рівня клітини та її органел.